Telefon: 0732-30 57 40
E-post: info@elektrov.se

September 2020

Elektroverkstaden fick i uppdrag  att renovera en Leroy-Somer motor på vår ELR certifierade verkstad. Effekten på motorn är 400kW och varvtalet 2974 varv per minut.
Normalt driver denna elmotor en värmepump hos en av våra kunder.

Föroreningar och driftmiljö hade orsakat lindningsskador, så vi fick riva den skadade lindningen och linda om statorn, ett arbete som utförs hantverksmässigt med hög precision.
Arbetet börjar med att man avlägsnar gammal isolering och skadad koppartråd genom s.k. urbränning.
Efter rengöring av statorplåtar målas den med skyddslack och ny isolering läggs i spåren.

Efter att ha dokumenterat egenskaperna på orginallindningen kopieras den med ny koppartråd. Just till denna lindning krävdes 28 parallella trådar med en total vikt på över 100 kg.

Efter att ha förberett trådarna spolas nya härvor upp, vilka därefter appliceras i statorn. Arbetet kräver stor noggrannhet samt tålamod och kunskap, vilket givetvis vår lindare Villy Johansson har!

När all koppar är ilagd i statorn återstår kopplingsarbete samt bandning. Därefter provas lindningen, dels induktionsmässigt, för att säkerställa att kopplingen utförts rätt.
Dock är det viktigaste provet det normerade högspänningsprovet, vilket säkerställer att inga överslag finns till jord eller mellan faser.
Efter testproceduren lackas motorlindningen för att sedan köras i härdugn, för att fixera alla trådar och undvika vibrationsskador.

Efter detta arbete återstår lagerbyte, montage samt sprutlackering. Innan leverans till kund provkörs motorn för att kontrollera att allt fungerar.